Apr 23, 2012

Orrleiker

Hva skyldes at orrhaner på leiker har redusert kraftig?

April måned prioriterte jeg til tiurleiker, men fremdeles ikke lykkes med det. I mellom tiden har jeg vært besøk på flere gode orrleik plasser på Rena, Lunner, Løken og Mysen. Ingen fasit til hvorfor antall orrhaner har redusert på samtlige leikplassene.

På Rena hadde vi flere leiker. Lyset forsvant og kulda kom kjapp inn. Vi fant ikke noe kampfjær eller møkk. Derfor ble bildet tatt langt unna kamoteltet vårt.

Onkel mikkel partrulerte hvor orrhaner sto og hilste pent.

Alltid liker spennende shooing med lyder fra orrhaner på morgenskvisten og solstrålen som skimte gjennom kamoen. De spiller mer på furutopper enn på bakken. Så full klaff har det ikke vært. Det gjenstår om dette lykkes om to dager hvor jeg skal forsøke igjen på Mysen plassen.

Etter forsøk fra haukdamen. Spilte de kun på trætoppene. Bildet fra Lunne.

Fra Mysen hvor entreen ved fotolys.

Hvem skal damen velge ?

Styrkedemo.

Uvanlig at den spilte på tørrgadden.

Take off.
13 comments:

 1. Flotte bilder fra Mysen, nr. 6 er nok det jeg liker best.

  ReplyDelete
 2. Nr 6 ble flott.


  Du nevner lite fugl!
  At det er lite fugl og da tenker jeg ikke på de som opptrer på orreleik men generelt annen fugl som trekker fra øst. Jeg legger merke til at f.eks Ternene er fåtallig og nærmest borte, om ikke de dukker opp i de nærmeste dagene da.
  Akkurat nå er Havørnene borte også, og ikke vet jeg hvor de har tatt vegen.

  Dårligere tider i øst fører kansje til hardere beskattning, bare en tanke som har streifet meg...men den er kansje helt på jordet.

  ReplyDelete
 3. Synes du har fått flere fine bilder til tross for lite fugl. Liker definitivt bilde nr.4 best av samtlige.

  ketil

  ReplyDelete
 4. Hei Duy,

  og takk for sist ;)Mange fine bilder på bloggen din, som jeg følger en del med på. Bilde 6 er flott, og nr. 2 er unikt ;)
  Når det gjelder antall fugler på leik, eller hønsefuglbestanden generelt vil den svinge i sykler. Svært gode bestander (inkl. ungfugl) får man i gode smågnagerår samtidig som temperatur og insektsklekking (kyllingmat første ukene)har vært god i kyllingtida. Da tar rovdyrene mye mus fremfor egg og kyllinger, og overlevelse og produksjon blir høy. Så kræsjer smågnagerbestanden, rev mm har produsert mange unger under god mattilgang. Det tar 2 år før en kylling er fast på en leik. Kan se ut som det har vært høy vinterdødelighet også de siste par årene. Bestandsskogbruk gir 7 ganger høyere revebestand enn naturskogområder, og grøfting av myrer har tidligere ødelagt mange orreleiker. Storfuglen er enda mer sårbar for inngrep i skoglandskapet...

  ReplyDelete
 5. Du har jobbet mye for disse miljøbildene. En fordel er at nå har du fått mange nye posisjoner inn på GPSen din. :-)

  Artig med rimfrost bildene og reven.

  Kåre

  ReplyDelete
 6. Mange gode bilder du har her men den med reven på tar kaka..
  godt fanget...

  ReplyDelete
 7. Hei!
  Flott reportasje fra orrfuglleikene. Du fikk noen ok bilder til tross for færre fugler i år. Likte spesielt nr 2 og 6. Ser også at andre fotografer nevner lite med fugl i år, - både på tiur- og orrfuglleik. Men som Jan-Rune skriver går det litt opp og ned med bestanden så vi får håpe tendensen snur etter hvert! :-)

  Knut W.

  ReplyDelete
 8. Hei Duy. Flotte bilder fra leiken. 2,4 og 6 falt best i smak.

  ReplyDelete
 9. Til tross for lite fugl, har du flere godbiter i denne serien. Først og fremst falt bildet med reven godt i smak, da det forteller en hel historie av seg selv. Rent estetisk sett er nummer 4 og 6 av hoppende orrer i snøvær meget flott!!

  Knut Børge

  ReplyDelete
 10. Veldig fint, Duy!

  Flere fine bilder, men 6 og det med mikkel rev var topp bilder!

  Ha en trivlig uke!

  Hilsen
  Leiv Arne

  ReplyDelete
 11. Nyter synet og det at du her har fått reven med, knall!

  ReplyDelete
 12. Likte spesielt fluktbildene !!

  ReplyDelete
 13. Veldig fine bilder! likte best det med Reven


  Even

  ReplyDelete

Hyggelig at dere legger inn et par ord